Én eddig Cocobrico-val füstöltem, de a múlt hét óta a Bamboocha is próbálgatás alatt van. Mindkettőt gázos forrasztóval ízzítom be, a szabadban (erkény).
A CocoBrico kissé lassabban ízzik fel, de mivel a 2x2cm-es kockából kettétörve használok 3 felet, (a Bamboochát meg három részre törve) egy kis ízzítás közbeni forgatással nem nagy időbeli különbséget érzek a két természetes szén elkészülése között. Max 1-2 perc.
Az a tapasztalatom, hogy a Bamboocha hamuja nem pereg le, szépen megmarad a szénen, míg lekoppantom a tálcára. A CocoBrico hamu külseje kicsit pereg, néha el-elválik az ízzó részről, ekkor le kell seperni a fóliáról. Nem durva a jelenség, de emiatt sűrűbben szoktam áthelyezgetni a CB-t és úgy teljesen jó.
A pipázási időben viszont egyértelműen a CocoBrico a jobb nálam. 10-15 perccel is többet bír a három fél kocka a háromdarabra tört Bamboochánál. Tömegre kb. egyforma a két adag, bár nem mértem, a CB viszont tömörebb.
Ez a darabolásánál jön ki a leginkább. Én ehhez egy acélpengés spaklit és gumikalapácsot használok. Ha veszek egy adag szenet , akkor mindet felaprítom és visszataszem a dobozába. (Szépen vissza lehet rakni, ha vágás után összeillesztem a szétváló részeket.)
A Bamboocha hosszúkás darabjain van eleve két rovátka – ami háromfelé osztja – így ebbe belehelyezve a spaklit könnyen és pontosan törik. Kézzel is el lehet törni, de akkor nem olyan szép egyformára sikerül.
A CocoBrico-ra azért oda kell csapni egy nagyobbat, hogy szépen félbetörjön. A dúrvább felület felől kell ütni mindenképpen, mert ha a sima felület felől darabolom, néha nem merőleges a törésvonal.
Szóval összefoglalva:
Bamboocha: könnyű darabolás, gyorsabb beízzítás, nincs szaga ízzításnál, stabilabb hamu, rövidebb használati idő,
Cocobrico: nehezebb darabolni, kicsit lassabban ízzik be, van egy kis fojtó szaga ízzítás kezdetén, kicsit pereg a hamu, hosszabb használati idő
Nekem bejönnek ezek a természetes szenek, árban kb. egyformák, ha “elődarabolja” az ember kényelmes használni őket.
Én ajánlom mindkettőt.