A vízipipázás egy közösségi hobbi, mely a dohányzás egy kulturált, igényes és hagyományként őrzött szokása.

Hogyan tömjek? Trükkök a töméséhez

Ebben a fórumban: Tanácsok, Ötletek Hozzászólás

  • , Hozzászólás ID: #72062
    bryce
    Felhasználó
    bryce
    • Hozzászólás: 740

    régen én is alu+konzol segítségével pipáztam és nem is volt rossz! :cote:

    mostanság 3 réteg alut használok a vortexhez.

    , Hozzászólás ID: #72063
    adam_t
    Felhasználó
    adam_t
    • Hozzászólás: 113

    Nyáron én is ezt az alu + konzol dolgot toltam és nem volt rossz.. sőőőt .. 😀 Jó az igaz, hogy sima kerámiával használtam, de akkor is kellemes volt. Aztán jött a profi Phunnel másolat kerámiám.. azt meg vastag alu val használom.

    , Hozzászólás ID: #72064
    brumi
    Felhasználó
    brumi
    • Hozzászólás: 291

    Én is 3 réteg alut használok, de a hamu kis mértékben így is kerül a dohányra. Valamit hibásan csinálok?

    , Hozzászólás ID: #72065
    radish
    Felhasználó
    Radish
    • Hozzászólás: 415
    brumi írta korábban:
    Én is 3 réteg alut használok, de a hamu kis mértékben így is kerül a dohányra. Valamit hibásan csinálok?

    Rosszul semmit nem csinálsz, sajnos előfordul az ilyen, legfeljebb valamit nem csinálsz… Ha természetes szenet használsz, azokat időnként célszerű lehamuzni úgy, hogy azokat a tálcára ejted, hogy a fehér hamuréteg lejöjjön, aztán visszapakolod (és a fólián maradt hamut is eltávolítod….). HA öngyulladós szenet használsz, azzal már bonyolultabb ez a művelet, mert az törik jobbra-balra, de csipesszel arról is le tudod szedni a hamut, és könnyen le lehet söpörni, arra kell csak vigyázni, hogy ne a művelet közben kerüljön bele a kerámiába. Amúgy a szénen lévő hamuréteg sokszor a hőleadást jóval csökkenti, ezért is érdemes lehamuzni.

    , Hozzászólás ID: #72066
    brumi
    Felhasználó
    brumi
    • Hozzászólás: 291

    Le szoktam hamuzni rendesen, de egy keveset minden alkalommal viszont látok a dohányon.

    , Hozzászólás ID: #72067
    sYska
    Adminisztrátor
    sYska
    • Hozzászólás: 10312
    brumi írta korábban:
    Le szoktam hamuzni rendesen, de egy keveset minden alkalommal viszont látok a dohányon.

    Ha sokat hamuzzátok le a szenet akkor bizony több megy a dohányba. Amikor leveszitek akkor a lukakon beleesik. Én nagyon ritkán hamuzom le a szenet, így egybe marad és nem potyog a dohányra.

    , Hozzászólás ID: #72068
    brumi
    Felhasználó
    brumi
    • Hozzászólás: 291

    Még ki kell tapasztalnom. 🙂 Tény, hogy elsőre elég sok volt benne a hamu és nem is mozgattam nagyon a szenet, persze ez a tapasztalatlanságomnak is volt köszönhető. Nem mondom, hogy sok tömés van már a hátam mögött de azért javulást tapasztalok. Csak gondoltam megkérdem ezt a hamu dolgot. Talán gyakorlat megszerzésével ez is egyre jobb lesz. 😀

    , Hozzászólás ID: #72069
    radish
    Felhasználó
    Radish
    • Hozzászólás: 415
    sYska/!/ írta korábban:
    Ha sokat hamuzzátok le a szenet akkor bizony több megy a dohányba. Amikor leveszitek akkor a lukakon beleesik. Én nagyon ritkán hamuzom le a szenet, így egybe marad és nem potyog a dohányra.

    Teljesen igaz, amúgy én se szoktam gyakran hamuzni, de egy tömés alkalmával kb. egyszer-kétszer igen… Ez nyilván látszik a szén állapotán, mennyire van rá szükség. Bár ha már nagyon sok a hamu, az tényleg csökkenti a hőmennyiséget. És a kerámiába kerülő hamu mennyisége nyilván attól is függ, ki mekkora lyukakkal dolgozik. Én általában megkeresem itthon a legvékonyabb tűt, és azzal lyukasztok… 🙂

    , Hozzászólás ID: #72070
    pooly
    Felhasználó
    pooly
    • Hozzászólás: 344

    Egyáltalán változtat valamit is az a kevés kis hamu a dohány élvezeti értékén?

    , Hozzászólás ID: #72071
    anegytech
    Felhasználó
    anegytech
    • Hozzászólás: 825

    Hm, én elég sokat hamuzom le a szenet. Kb öt-tíz percenként. Persze ha nem figyelek oda, nem mindig. De én óvatosan szoktam levenni és lefújom a hamut az alufóliáról, ezért viszonylag keveset szívok be azután. Viszont kétlem, hogy sokat változtatna egy kevés hamu a dohány értékén.

    , Hozzászólás ID: #72072
    pooly
    Felhasználó
    pooly
    • Hozzászólás: 344

    Szerény véleményem szerint sem, ízét biztosan nem változtatja meg, a port pedig a víz miatt nem lélegezheted be.

    , Hozzászólás ID: #72073
    radish
    Felhasználó
    Radish
    • Hozzászólás: 415
    pooly írta korábban:
    Egyáltalán változtat valamit is az a kevés kis hamu a dohány élvezeti értékén?

    Nem, kevés hamu talán nem változtat, de amikor egy kicsit több megy le és elkezd odaégni, elég borzalmas ízeket tud produkálni…:erk: Volt már tömésem, amit emiatt kellett kidobni egy az egyben…

    (Amúgy ezért részesítem előnyben a bricot a cococoallal szemben, mert kevésbé pereg róla a hamu, és kevesebb megy le)

    , Hozzászólás ID: #72074
    anegytech
    Felhasználó
    anegytech
    • Hozzászólás: 825
    Radish írta korábban:
    pooly írta korábban:
    Egyáltalán változtat valamit is az a kevés kis hamu a dohány élvezeti értékén?

    Nem, kevés hamu talán nem változtat, de amikor egy kicsit több megy le és elkezd odaégni, elég borzalmas ízeket tud produkálni…:erk: Volt már tömésem, amit emiatt kellett kidobni egy az egyben…

    [h6](Amúgy ezért részesítem előnyben a bricot a cococoallal szemben, mert kevésbé pereg róla a hamu, és kevesebb megy le)[/h6]

    Sok hamu tényleg elronthat egy tömést, bár csak a hamu miatt nem ég oda a dohány, mert az már nem meleg. És valóban, cocobrico nagyon keveset hamuzik. Én al kahwaliva szenvedtem, mert a 30 perces ideje alatt ömlik le róla a hamu.

    , Hozzászólás ID: #72075
    muky
    Felhasználó
    Muky
    • Hozzászólás: 70

    Újra itt.

    Megtaláltam a tökéletes módszert (számomra), két réteg alufólia rajta sok apró lyuk, rá az alugyűrű, és rá még két réteg alufólia azon pedig szintén sok lyuk, bár a felső rétegre legközelebb kipróbálom kevés lyuk alkalmazásával 🙂

    Viszont evvel a technikával egyáltalán nem éget oda, csak a jázminos dohányomnak adtam még1 esélyt de másodjára is ugyan azt a semleges ízt adta szóval, az nem volt jó, de majd csütörtökön egy fincsi kis narancsot bepróbálok, és ha az sem ég meg akkor én ennél a technikánál maradok :cote: Juj de boldog vagyok, az élet apró örömei. :hehe:

    , Hozzászólás ID: #72076
    anegytech
    Felhasználó
    anegytech
    • Hozzászólás: 825
    Muky írta korábban:
    Újra itt.

    Megtaláltam a tökéletes módszert (számomra), két réteg alufólia rajta sok apró lyuk, rá az alugyűrű, és rá még két réteg alufólia azon pedig szintén sok lyuk, bár a felső rétegre legközelebb kipróbálom kevés lyuk alkalmazásával 🙂

    Viszont evvel a technikával egyáltalán nem éget oda, csak a jázminos dohányomnak adtam még1 esélyt de másodjára is ugyan azt a semleges ízt adta szóval, az nem volt jó, de majd csütörtökön egy fincsi kis narancsot bepróbálok, és ha az sem ég meg akkor én ennél a technikánál maradok :cote: Juj de boldog vagyok, az élet apró örömei. :hehe:

    Megmondtam, hogy sikerülni fog! 🙂 Ez a technika tényleg elég jó. Mostanában én is ezt alkalmazom és szinte lehetetlen odaégetni a dohányt. Szír kerámiámmal ugyan kissé lassan indult be a füst, de új phunnelemmel tizedik szívástól tökéletesen bő füstöt eredményez és nem ég oda semmi! 🙂 De azért itt is vigyázni kell a hőmennyiséggel, mert azért meg lehet égetni…

    , Hozzászólás ID: #72077
    muky
    Felhasználó
    Muky
    • Hozzászólás: 70
    anegytech írta korábban:
    Muky írta korábban:

    Megmondtam, hogy sikerülni fog! 🙂 Ez a technika tényleg elég jó. Mostanában én is ezt alkalmazom és szinte lehetetlen odaégetni a dohányt. Szír kerámiámmal ugyan kissé lassan indult be a füst, de új phunnelemmel tizedik szívástól tökéletesen bő füstöt eredményez és nem ég oda semmi! 🙂 De azért itt is vigyázni kell a hőmennyiséggel, mert azért meg lehet égetni…

    Na örömmel látom, hogy elégedett vagy az új kerámiáddal 🙂

    , Hozzászólás ID: #72078
    mycream91
    Felhasználó
    mYcream91
    • Hozzászólás: 230

    Váááá..elszállt amit eddig irtam :triste1:

    Röviden tömören: vortexszel nem sikerül jól tömnöm, leírom h csinálom, ha vkinek van ötlete miért rossz, hogy tehetném jobbá kérem ossza meg velem 🙂

    Szóval, a kerámia alját kitömöm aluval – mivel ugyanolyan eredményt érek el ha nem tömök az aljába alut- dohányt (al masah-szőlő) lazán pakolom peremig. Rá 2-5 réteg fólia, 3 körben lyukak, közepes méretben. 2 fél cb, ezek a kerámia peremén, 10 percenként arrébb tolva.

    Eredmény: közepes füst, íz kevés. Az a kevés füst is ami van elég “kellemetlen” nem szenes, csak mégsem élvezete szívni 😛 Én bírom de haverok kevésbé, jobban bejönnek a kevésbé “erős” tömések.

    Ha vki tud segíteni, pls irjon, köszönöm előre is!

    , Hozzászólás ID: #72079
    emberke202
    Felhasználó
    Emberke202
    • Hozzászólás: 504
    mYcream91 írta korábban:
    Váááá..elszállt amit eddig irtam :triste1:

    Röviden tömören: vortexszel nem sikerül jól tömnöm, leírom h csinálom, ha vkinek van ötlete miért rossz, hogy tehetném jobbá kérem ossza meg velem 🙂

    Szóval, a kerámia alját kitömöm aluval – mivel ugyanolyan eredményt érek el ha nem tömök az aljába alut- dohányt (al masah-szőlő) lazán pakolom peremig. Rá 2-5 réteg fólia, 3 körben lyukak, közepes méretben. 2 fél cb, ezek a kerámia peremén, 10 percenként arrébb tolva.

    Eredmény: közepes füst, íz kevés. Az a kevés füst is ami van elég “kellemetlen” nem szenes, csak mégsem élvezete szívni 😛 Én bírom de haverok kevésbé, jobban bejönnek a kevésbé “erős” tömések.

    Ha vki tud segíteni, pls irjon, köszönöm előre is!

    2 fél cocobrico kevés rá, 3-at tegyél, és ne 5 réteg fóliát. én sima fóliából 2őt teszek, nem ég meg a dohány.

    ja és lazán pakold, de azért ne sajnáld bele 🙂

    , Hozzászólás ID: #72080
    webbie
    Felhasználó
    webbie
    • Hozzászólás: 1924

    Vortexet mindig így tömtem: 4 réteg alu max, nem a grill fajtából. Mindenhol kilyukasztottam, kisebb méretű tűvel. Erre raktam 3 fél cocot, vagy 40 mm-es 3kingset 3 fele törve. Füst sok volt így, az íze is jól kijött.

    Azért nincs íze amúgy, mert lejárt, vegyél mizot, azzal próbáld meg. 😉

    , Hozzászólás ID: #72081
    almasah
    Felhasználó
    AlMasaH
    • Hozzászólás: 40

    Én kitaláltam magamnak egy saját tömést.

    Na szóval megtömöd dohánnyal a peremig a kerámiát(rendes kicsi kerámiát),és egy réteg alu, fogsz egy mécsest feltupírozod hogy ilyen tüskék legyenek, és a közepére raksz kb 4 kissebb lukat. oo/ :).okés.

    aztán beleszúrod a mécsest a kerámia közepébe….szal az alun átszurod,és rá még egy réted alufólia,és ahol van a mécsesnek a lukja ott kiszurkálod.XD,

    és a közepére egy kisebb méretű szén.

    Nekem bejött,nem ég meg a dohány,sok füst(viszonylag),és több íz.

    Sajnos képem még nincsen de következő ilyen módszernél csinálok képeket. :rouge: :gene:

    , Hozzászólás ID: #72082
    wakummaci
    Felhasználó
    wakummaci
    • Hozzászólás: 2189

    Ez gyakorlatilag megegyezik egy alukarikás tömési módszerrel, csak szvsz. sokkal bonyolultabb.

    , Hozzászólás ID: #72083
    almasah
    Felhasználó
    AlMasaH
    • Hozzászólás: 40

    Hasonló igen csak a hőleadás nemugyanaz 😀

    ez egy kicsit több hőt ad..de kinek mi 😀

    , Hozzászólás ID: #72084
    anegytech
    Felhasználó
    anegytech
    • Hozzászólás: 825

    Nem ebben a topicban, de volt szó a “túltömésről”, vagyis fullig kell tömni a kerámiát, hogy egy kicsit púpos legyen. Egyiptomban alkalmazzák ezt a tömési technikát és a vízipipa videók között lehetett is látni egy ilyen tömést. Most éppen szír kerámiába tömte mizo cherryt, nem túl púpos, de fullra van tömve. Kb tíz perce szívom, és azt kell mondjam, hogy most nagyon finom, intenzív az íze, és a phunnelhez hasonló nagy füstje van. A kérdés, hogy meg fog-e égni a dohány vagy sem. Beszámoló a tömés végén :).

    , Hozzászólás ID: #72085
    gabor
    Felhasználó
    Gábor
    • Hozzászólás: 1403
    anegytech írta korábban:
    Nem ebben a topicban, de volt szó a “túltömésről”, vagyis fullig kell tömni a kerámiát, hogy egy kicsit púpos legyen. Egyiptomban alkalmazzák ezt a tömési technikát és a vízipipa videók között lehetett is látni egy ilyen tömést. Most éppen szír kerámiába tömte mizo cherryt, nem túl púpos, de fullra van tömve. Kb tíz perce szívom, és azt kell mondjam, hogy most nagyon finom, intenzív az íze, és a phunnelhez hasonló nagy füstje van. A kérdés, hogy meg fog-e égni a dohány vagy sem. Beszámoló a tömés végén :).

    Szerintem nem érdemes a Mizo vonallal csinálni ezt, mivel sokkal nedvesebb a dohány, valószínű, hamarabb mégég, és nerm olyan tradicionálisan készítik a Mizot szvsz. mint az original Nakhlát.

    , Hozzászólás ID: #72086
    anegytech
    Felhasználó
    anegytech
    • Hozzászólás: 825
    Gábor írta korábban:
    anegytech írta korábban:
    Nem ebben a topicban, de volt szó a “túltömésről”, vagyis fullig kell tömni a kerámiát, hogy egy kicsit púpos legyen. Egyiptomban alkalmazzák ezt a tömési technikát és a vízipipa videók között lehetett is látni egy ilyen tömést. Most éppen szír kerámiába tömte mizo cherryt, nem túl púpos, de fullra van tömve. Kb tíz perce szívom, és azt kell mondjam, hogy most nagyon finom, intenzív az íze, és a phunnelhez hasonló nagy füstje van. A kérdés, hogy meg fog-e égni a dohány vagy sem. Beszámoló a tömés végén :).

    Szerintem nem érdemes a Mizo vonallal csinálni ezt, mivel sokkal nedvesebb a dohány, valószínű, hamarabb mégég, és nerm olyan tradicionálisan készítik a Mizot szvsz. mint az original Nakhlát.

    Hát jelenleg nincs itthon nakhlám, csak fehéj, az meg nekem túl édes, szóval csak keverni fogom. Attól, hogy nedvesebb, hamarabb megég? :0 Lehet. Bár már most, hogy már lassan félórája megy a pipa, kicsit elbizonytalanodtam. A füst nem az igazi, bár ízben jó, de ha két-három percig nem szívom, először mindig kevés füst jön, és csak három-négy szívás után lesz sűrűbb. És bizony a teteje már biztosan megégett a dohánynak, mondjuk ez várható volt. Mindenesetre maradok a phunnelnél :D.

    Közben még egy kis idő eltelt. Háát. Fél óra kb és tönkrement a tömés X(. Megégett a dohány és nem jó az íze. Sima nakhlával lehet, hogy jó. Majd kipróbálom azzal is.

    Érdekes, mert most kiszedtem a dohányt a kerámiából és éppen csak a tetje égett meg kicsit, szóval nemigazán lett égett, de az íze mégsem volt az igazi.

    , Hozzászólás ID: #72087
    bryce
    Felhasználó
    bryce
    • Hozzászólás: 740

    Szerintem hülyeség ez a túltöméses módszer, régen próbáltam és oda is égett. Jól meg kell tömni, nem is keveset, de nem is sokat. Tapasztalatból mondom: ha túl sokat tömünk megég, ha keveset, akkor az hamar elég és kevés füstöt ad, szóval maradt az arany középút. :intello:

    , Hozzászólás ID: #72088
    wakummaci
    Felhasználó
    wakummaci
    • Hozzászólás: 2189

    A videóban amiben erről szó volt nem az volt hogy picit púposra kell tömni, hanem konkrétan azt javasolta a csávó, hogy legalább annyi lógjon ki, mint amennyi a kerámiában van.

    Én is megcsináltam ezt, és tényleg intenzívebb az íze a dohánynak, bár egy pici égett/furcsa íz megjelent egy 20-25 perc után, de nem volt túl zavaró.

    Az pedig, hogy miért nem javasolt a nedvesebb dohányfajtákkal játszani ezt a módszert szerintem az, hogy az első körben mikor ráteszed a szenet, a nedvesebb dohány pont a nedve miatt jobban odaég és ez úgymond megpecsételi az egész tömés sorsát, míg egy szárazabb nakhlánál csak a felső réteg bánja az egészet.

    De ez csak teória, mindenesetre nem fogom kipróbálni serbetlivel vagy fakherrel :).

    , Hozzászólás ID: #72089
    anegytech
    Felhasználó
    anegytech
    • Hozzászólás: 825

    Hát igazatok lehet. Elején nekem is tök jó íze volt, de 25-30 perc után már furcsa íze volt és nem nagyon jött a füst. Ráadásul eléggé beszédített. Szóval szerintem takarékosabb és értelmesebb is normálisan tömni, és inkább phunnelt vagy vortexet alkalmazni. Nem mellékes az sem, hogy a púposra tömésnél a dohány felső része mindenképpen megég és nem szép lassan, hanem elég gyorsan. Ezáltal sokkal több kátrány jut a tüdőnkbe, mintha nem égetnénk el a dohányt. Ja és én láttam képen már olyat is, hogy a szén rá volt pakolva a dohányra alufólia nélkül (valami arab fazon volt). Végülis ott elégetik a dohányt, de szerintem ezt nem sokan alkalmazzák.

    , Hozzászólás ID: #72090
    krampi
    Felhasználó
    krampi
    • Hozzászólás: 3414

    Azt nem ertem, hogy miert akarjatok mindenaron osszehasonlitani az itthon alkalmazott es elfogadott tomesi modszerrel a tultomeses modszert. Az teljesen mas. Nakhlaval alkalmazhato, a tobbi dohanymarka sz*rraeg. Masreszrol nem ugyanazt kell varni, mint a sima tomestol. Ha ugyanaz lenne az eredmenye, akkor mi ertelme 5szor annyi dohanyt felhasznalni? Ez arra jo, hogy a dohany ize sokkal intenzivebben kijon, masreszrol pedig sokkal nagyobb mennyisegu nikotin jut az ember szervezetebe. Aki ezt szeretne, az hasznalja ezt a modszert, aki meg van elegedve a hagyomanyos tomesi modszerek eredmenyevel es hatasaval, az pedig hasznalja azt 🙂

    , Hozzászólás ID: #72091
    wakummaci
    Felhasználó
    wakummaci
    • Hozzászólás: 2189
    krampi írta korábban:
    Azt nem ertem, hogy miert akarjatok mindenaron osszehasonlitani az itthon alkalmazott es elfogadott tomesi modszerrel a tultomeses modszert. Az teljesen mas. Nakhlaval alkalmazhato, a tobbi dohanymarka sz*rraeg. Masreszrol nem ugyanazt kell varni, mint a sima tomestol. Ha ugyanaz lenne az eredmenye, akkor mi ertelme 5szor annyi dohanyt felhasznalni? Ez arra jo, hogy a dohany ize sokkal intenzivebben kijon, masreszrol pedig sokkal nagyobb mennyisegu nikotin jut az ember szervezetebe. Aki ezt szeretne, az hasznalja ezt a modszert, aki meg van elegedve a hagyomanyos tomesi modszerek eredmenyevel es hatasaval, az pedig hasznalja azt 🙂

    Nem is ugyanazt vártam, de ezt a furcsa ízt sem vártam kb 20-25 perc után, bár lehet, hogy még csak nekem kell finomítanom rajta, mindenesetre engem meggyőzött, szerintem a gyengébb nakhlákat így fogom tömni ezentúl.

30 bejegyzés megtekintése - 301-330 / 365

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!

Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.