bogaras írta korábban:
Ma voltam Debrecen utolsó nagyobb gyógyszertárában, és kijelenthetem, hogy egyikben se lehet se természetes, se szintetikus aromát kapni. 🙁
Protekció kellene ehhez is nagyüzemekben.
Gyógyszertárban ízesítésre, illatosításra menthol-olajat, vanillint, narancs-és málnaszirupot használnak, ami így hirtelen eszembe jut. Mondjuk a narancsszirupnak nagyon jó illata van, múltkor gyógyszertechnológián oda meg vissza voltam tőle. Ezen felül mentholkristályt lehet szerintem még gyógyszertárból beszerezni.
Múltkor így fakultatív módon csináltunk mentholos dohányfrissítőt, haverom szerint (él hal a mentás dohányért) nagyon jóra sikerült. 🙂
Lehet, hogy a növénytani tanszéken gyümölcsökből fogok ízanyagokat kivonni, tudományos munkaként, bár szerintem mindenki tudja miért is érdekelnek ezek a dolgok. 3 hét múlva a gyakorlaton ez lesz a téma is, azt már várom… Kicsit izgalmasabb, mint különböző növényi részekből kivonatot csinálni.
Legutóbb az alma ízanyagait olvasgattam egy külföldi cikkben, hát kb. 30 éterből és egyéb komponensből áll. 🙂 Valamelyik az édes, valamelyik a savanyú ízért felelős. Kíváncsi leszek mi sül ki belőle, sajnos szerintem ilyen eljárással sem lehet koncentrált aromát kihozni, de reméljük a legjobbakat 😉