Mindannyian szép dolgokat mondtok, a lényeg viszont tényleg abban van, amit Ákos is mondott 🙂 Feca a sznob jelzőt tényleg nem azokra használta, akik esetleg több pénzt költenek/költhetnek a vízipipás hobbira, hanem azokra, akik egy márkanevet vásárolnak meg a nélkül, hogy akár csak egy kicsit is utánanéznének a valódi minőségének. És ez tényleg sznobság.
Ha megveszel valamit, mert a neve minőséget takar és e mellett te is tisztában vagy azzal, hogy az az adott márka tényleg garancia a minőségre, és e mellett annak ára is van, az már természetesen egy másik kérdés. Ha megteheted és szeretnél rá költeni, akkor miért ne.
A másik fontos pontot pedig Hookah kommentjéből szeretném kiragadni, mégpedig azt, hogy ez a közösség egy vízipipás közösség, az, hogy kinek mi van a tulajdonában, az teljes mértékben lényegtelen. Mi itt azért vagyunk, hogy ezt a csodálatos hobbit mindenkivel megismertessük, a tudatlan emberek szemét felnyissuk, a tévhiteket eloszlassuk, valamint, hogy segítsük azt, aki belevág a dologba. Függetlenül attól, hogy kinek mi van a tulajdonában (természetesen a szar minőséget ne keverjük ide, mert azzal nem lehet semmit sem kezdeni), igyekszünk mindenkit megfelelő tanácsokkal ellátni.Az, hogy szinte minden esetben az az elő mondatunk, hogy a gyári csövet érdemes pl lecserélni, az szerintem érthető. Ilyen esetben természetesen felvetődik egy Nammor lehetősége, de ha valakinek nincs rá keret, ugyanúgy tudunk ajánlani házilag elkészíthető csövet, ami tény, hogy nem fogja ugyanazt az élményt nyújtani, de a problémákat kiküszöböli és magát az élményt biztos, hogy nagyban növelni fogja.
Az egyéb kiegészítőket tekintve ugyan ez a helyzet, hogy ajánlani fogjuk a Vortex/Phunnel kerámiákat azoknak, akik még nem próbálták, de ez nem jelenti azt, hogy egy hagyományos egyiptomi vagy szír kerámiával ne lehetne jót tömni. Csak az élmény más. De ha valaki nem teheti meg, nem fogjuk ezért kinézni, és ugyanúgy igyekszünk segíteni neki mindenben, amiben csak tudunk. Szerintem nyugodtan beszélhetek a legtöbb Vortex/Phunnel tulajdonos nevében, hogy mind a mai napig gyakran használunk egyiptomi kerámiát bizonyos esetekben 🙂
A pipa kérdésköre talán a legkényesebb, hisz ebben az esetben beszélhetünk a legnagyobb beruházásról. A szar minőségű pipa nálam (és szerintem ebben a közösségben mindenkinél) nem bizonyos márkaneveket takar, hanem a silány minőséget. Ilyenek a tényleg gagyi minőségű kínai pipák, amelyek nem megfelelő anyagokból, nem megfelelő minőségben készülnek (és nem azért gagyi, mert kínai, hanem mert gagyi 🙂 ).
A Top Markkal személy szerint nekem sem volt soha semmilyen problémám, a mai napig megvan az első (bár már nem használom), de megfelelő karbantartás mellett soha semmi problémám nem volt vele. A belső átmérője kellően nagy, ha egy 55 centiset veszünk alapul, szerintem ha normális áron vásárolja az ember, akkor kezdő pipának tökéletes. Ha valaki kicsit többet szeretne áldozni a kezdetekkor, vagy megteheti, akkor ott van az Aladdin, mint alternatíva.
A Mya-k, KM-ek és egyéb felső kategóriás pipák pedig már egy teljesen más kérdéskörbe tartoznak. Nagyon sokszor kaptam már meg azt a kérdést, hogy “tényleg annyival jobb egy KM, hogy érdemes beruházni rá?”. Ilyenkor nem tudom néha eldönteni, hogy vajon mit várnak az emberek, hogy talán magától megtömi a kerámiát? Mert akkor sajnos tapasztalatból kell mondanom, hogy nem 🙁 Ha az ember vesz egy kellően nagy belső átmérőjű réz csövet és azt hűvös szobában használja pipaként, akkor kis túlzással, de valószínűleg átélheti ugyanazt az élményt, amit pl egy KM esetében, már ami a füst mennyiségét illeti. A KM-nek ami előnye van egy hagyományos pipával szemben, az az általánosan magas minőség, a nagy belső átmérők mindenhol, és ami a legtöbbet nyom a latba, az a megjelenés. Igen, én pl azért fizettem a KM-emért annyit, amennyit mert tetszik. Természetesen szükségesek a korábban megemlített feltételek is, hiszen egy szép de sz_r dologért az ember nem fog kiadni olyan sok pénzt.
Összességében tehát a legfontosabb az, hogy az ember élvezze ezt a hobbit úgy, ahogy neki tetszik, illetve hogy segítsük egymást és az adott körülményeknek megfelelő hasznos tippekkel, tanácsokkal lássuk el egymást. Aztán ha az ember teheti és ki tud próbálni bizonyos kiegészítőket, illetve pipa márkákat pl. egy találkozón és neki is bejön, akkor ha úgy tartja kedve beruházhat rájuk, így nem kell látatlanba döntenie. És ez a lényeg, ezért vagyunk mi itt, hogy segítsünk.
Uff