bogaras írta korábban:
Azt azért fűzzük hozzá a témához, hogy az érettségi már nem az mint régen volt. Pár éve érettségiztem és akkor is vicc volt az egész. A mostanit el se merem képzelni, de nem is szükséges, hiszen csak végig kell nézni az utcán a 15-17 évesek között, mivel tengetik idejüket és hogyan néznek ki fiúk, lányok egyaránt :berk1: … A középiskolák nem adnak már elég alapot a későbbiekhez. A diákok is hibásak, de én leginkább a tudatos népbutítást hibáztatom.
Egy-két gondolattal mélyen nem értek egyet. Az érettségi régen is, sőt még a rendszerváltás előtt is egy vicc volt. Ma már 5x annyit tanítanak a jobb helyeken, így nyilvánvaló a különbség, az anno még legfeljebb szakmunkás képzettségű társadalommal szemben. (ez nem ledegradálás) Az új irányelvek, mint a Bolognai rendszer, már minden európai országban megbukott, ahol csak feltűnt, úgy hogy ehhez igazodik a kétszintű érettségi. Azt aláírom, hogy régen a felsőoktatásba kerülés, vagyis a kötelező felvételi kemény volt, sajnos ma már ez is csak a jobb helyeken követelmény. Az, hogy a mai 15-17 évesek, hogy néznek ki, valahol leginkább a szülők hibája, és csak utána a gyerekek hibája, mert akivel foglalkoznak, megnevelik rendesen, nem érez hajlandóságot a tengésre-lengésre.
Persze, hogy nem adnak megfelelő alapot a továbbtanulásra, hiszen még a régi elv működik, a szakközépiskola szakmát ad, a gimnázium a továbbtanulásra készít fel. Rengeteg ótvar gimnázium van, persze tisztelet a kivételnek, ezenkívül a szakközepek is próbálnak kitörni a beskatulyázásból. Nem megyek bele politizálásba, de ebben viszont mélyen igazad van: “A diákok is hibásak, de én leginkább a tudatos népbutítást hibáztatom.” Sajnos kb. a 90-es évek eleje óta bárkit felvesznek bárhova szinte. Véleményem szerint a felsőoktatási expanziónak határokat kellene szabni, és visszaadni a tanítás, tanulás, fegyelem, és a végzettségek igazi értékét.