A National Geographic oldalán a “Miért kék az ég?” bejegyzésben csak számomra hülyeség ez a mondat: “A Napból érkező színtelen, fehér fény…”?
Ebben a fórumban: Offland – Minden egyéb vegyesen Hozzászólás
Ebben a fórumban: Offland – Minden egyéb vegyesen Hozzászólás
A National Geographic oldalán a “Miért kék az ég?” bejegyzésben csak számomra hülyeség ez a mondat: “A Napból érkező színtelen, fehér fény…”?
Nem, ez nem hulyeseg. A fenyt, amelyet a Nap alapbol kibocsajt hivjuk feher fenynek, ezt lehet prizma segitsegevel kulonbozo szinekre felbontani. A targyak szinei is ugy jelennek meg, hogy amely fenyskalaban visszaverik a szineket, olyan szinunek latjuk az adott targyat. A fekete targyak az osszes fenyt elnyelik, ezert lesznek feketek, a feher szinu targyak pedig visszaverik az osszes fenyt es fehernek latjuk oket. Igy vegulis a feher feny elnevezes a Napbol kozvetlenul kilepo fenyre is logikus.
de ha valami szintelen, akkor az nem lehet fehér… ez olyan, mint a szintelen, szagtalan szuros szagu sárga gáz…
Olyan, hogy színtelen, ha végig gondolod, nincs is!
Minden tárgy, vagy anyag valamilyen színt a spektrumból elnyel, vagy visszaver.
Ezért aztán a szó szoros értelmében vett színtelen nincs is.Ami valóban színtelen lenne, azt nem is látnád.
Ez már spektrum fizika, és nem szeretnék bele bonyolódni, mert nem értek hozzá, és csak hülyeséget mondanék valószínüleg.
Minden tárgy, vagy anyag valamilyen színt a spektrumból elnyel, vagy visszaver.
Ezért aztán a szó szoros értelmében vett színtelen nincs is.Ami valóban színtelen lenne, azt nem is látnád.
ezzel tisztában vagyok, de neylvtanilag elég sután van megfogalmazva, és ilyen kételyeket generál
Sajnos a nyelvtan és a fizika nem nagy barátok.Az egyikkel a másikat megmagyarázni nehéz.
Emellett értem a gondolat menetedet!
A feher feny egy osszetett feny, ami tobb kulonbozo szinu feny kevereke. A fenyek szinet a hullamhosszuk es frekvenciajuk hatarozza meg, ezek alapjan kulonithetjuk el a szineket.
Tehat feny a kek feny is, a sarga is, a piros is, mindegyik. Feher fenynek pedig azt a fenyt nevezzuk, amely minden osszetevot tartalmaz (ergo prizmaval fel tudjuk bontani a szivarvany szineire). A Napbol erkezo feny pedig feher feny, mert a fenyspektrum minden szinet tartalmazza.
Igen, a fehér fény egy elnevezés arra amit Krampi feljebb kifejtett…
Ne igazi fehéret várj, mint az A4-es papír.. :happy1:
tisztában voltam a fehér fény fogalmával, köszi krampi. de nyelvtanilag akkor is hatlams hülyeség akármit a fehér és a szintelen szoval illetni :hehe:
Nem, egyáltalán nem hülyeség… :happy1:
Köznapi fogalmazásban, értelemben, a fehér fény színtelen, átlátszó… hívhatod ahogy akarod, ez teljesen korrekt.
a hó fehér , a tiszta üvegajtó színtelen…….1x neki is mentem egynek….
a hó fehér , a tiszta üvegajtó színtelen…….1x neki is mentem egynek….
az átlátszó még nem színtelen 😉
“az átlátszó még nem színtelen 😉 “…. van benne valami, elég sok színű csillagokat láttam……. :hehe:
Van olyan topic, hogy ‘Vizipipák felbukkanása filmekben’ vagy hasonló? mert én nem találtam
kösz, emlékeztem rá hogy volt ilyen téma, de nem találtam
és Lenne egy FONTOS kérdésem:
Szerintetek mióta, vagyis mikortól létezik/van vizipipa?
még valaki? szerintem hamarabb volt
Szerintetek mióta, vagyis mikortól létezik/van vizipipa?
akkortól fontos hogy van ,mióta megveszed a sajátodat és nyugodtan füstölsz mikor akarsz…. :]
Szerintem is, mivel tudtommal Indiából indult ki. 🙂
Szerintem is, mivel tudtommal Indiából indult ki. 🙂
:google: vízipipa, wikipédia, első mondat … bővebb infót nem tudok.
Az biztos, hogy jóval Kolumbusz előtt, kérdés, hogy a “jóval”, az hány ezer évet fed :D. Egy másik topicban beszéltük, hogy a 300 c. filmben felbukkan a vízipipa (a Thermopülai csata Kre. 490-500 közöt volta kb.), de erre nem lehet alapozni, ahogyan az amerikai filmek történelemhűségét ismerjük.
Ettől függetlenül szerintem már Kr.e. megjelent a pipa Indiában (kókuszdió + nádszál vagy mifene) és Kre. 500-ban már akár a perzsáknál is hódíthatott ez a fajta szokás. De mégcsak hozzávetőleges évszámot sem olvastam eddig a vízipipa felbukkanásának idejéről.
A wikipédiára pedig inkább nem alapoznék, mert jobb helyeken el sem fogadják a wikipédiára való hivatkozást, mert nem hiteles és nem ellenőrzött a tartalma.
De ettől még lehet, hogy csak jóval Kr.u. jelent meg a pipa, nem tudom.
Ettől függetlenül szerintem már Kr.e. megjelent a pipa Indiában (kókuszdió + nádszál vagy mifene) és Kre. 500-ban már akár a perzsáknál is hódíthatott ez a fajta szokás. De mégcsak hozzávetőleges évszámot sem olvastam eddig a vízipipa felbukkanásának idejéről.
A wikipédiára pedig inkább nem alapoznék, mert jobb helyeken el sem fogadják a wikipédiára való hivatkozást, mert nem hiteles és nem ellenőrzött a tartalma.
De ettől még lehet, hogy csak jóval Kr.u. jelent meg a pipa, nem tudom.
Hát a Trójában még lámák is voltak.. Ezekután… xD
https://toriblog.blog.hu/2009/05/21/a_vizipipa_tortenete
Konkrét számadatok nem is léteznek szerintem 🙂
Azt sem tudhatjuk, hogy az igen csak sokáig bezárkózott Kinában mikor kezdték használni.
Ha csak abból indulunk ki, mióta használják a puskaport, akkor bármi elképzelhető.
van egy olyan érzésem, hogy már az őskorban is volt :happy1:
viccet félretéve, nem lehet hogy csak egy baki a filmben? :-/
viccet félretéve, nem lehet hogy csak egy baki a filmben? :-/
Lehet. 🙂 Amúgy a fejemet rá, hogy akik most élnek Indiában azok csak elfoglalták azt a földet.
Amekkora lesüllyedés lett ott 2000 év alatt… Egyszerűen nem hiszem el, hogy ezek a valamik építették azokat a csodákat.. 😀
Vannak szép filmes bakik… a kedvencem a Trója c. filmből van 🙂
[kep]https://www.tongabonga.com/games/images/troy-plane-mistake.jpg[/kep]
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs profilod, akkor itt regisztálj!
Be kell jelentkezni a hozzászóláshoz.