A fenti link a szóban forgó cikkre mutat.
Néhány észrevétel a cikkel kapcsolatban, hangsúlyozva,hogy nem vagyok szakértő, csak dohányos, aki cigizik és vízipipázik is.
1. “Azt találták, hogy amikor a vízipipában az elszívandó dohányra kis mennyiségű fa szenet helyeztek, a keletkező füstben 32-szer nagyobb volt a kátránytartalom, mint amennyit az európai normák a cigaretta esetében megengednek.”
Természetes dolognak tartom, mivel a tökéletlen égésnél, minél tökéletlenebb, annál több salakanyag keletkezik.
2.”Ha fa szén helyett szenet használtak a dohány égetésére, akkor a füst kátránytartalma 102-szer haladta meg a cigarettára engedélyezett szintet.”
Ki hallott már ilyen sületlenséget!
Még jó, hogy nem kokszot, vagy pakurát használtak a dohány izzításához.
Akkor még több káros anyag keletkezhetne!
3.”A vízipipa füstjének nikotintartalma fa szén használatakor ugyanannyi volt, mint egy cigarettáénak, függetlenül a fa szén mennyiségétől. De ha rendes szenet raktak a vízipipába, akkor a füst annyi nikotint tartalmazott, mint hat szál cigaretta.”
Na ez a megállapítás sem biztosan helytálló véleményem szerint.
Hangsúlyozom, nem vagyok szakértő, csak laikus, de azt tudom, hogy a vízipipadohány gyártásakor a dohányok túlnyomó többségét intenzíven mossák.
Ennek következtében a nikotin jelentős része a vízben kioldódva távozik.
Újra felbukkan a cikkben a rendes szén.
Tudomásom szerint senki aki vízipipázik nem használ rendes, csak fa szenet, erről ennyit.
4.”A vízipipa úgy működik, hogy a felső edényében dohányt vagy szárított gyümölcsöt égetnek a ráhelyezett fa szénnel….”
A cikk igen tisztelt szerzője szerint szárított gyümölcsöt is használnak a vízipipában.Ez tudtommal teljesen helytálló.
Akkor viszont kérdezem én, hogyan kerül bele az az őrült nikotin és kátrány mennyiség (“… A kátránytartalom pedig 27-102 cigarettáénak felel meg.”)
Magam részéről azt gondolom, nagy érdeke fűződik a cigaretta gyártóknak ahhoz, hogy a lehető legtöbb fórumon rémhíreket keltsenek, az ősi és nagy hagyományokkal rendelkező, vízipipáról.
Mi akik naponta használjuk, ezen a cikken is csak mosolygunk, és fejünket csóváljuk. /Hiába vagyunk laikusok/
Magán tapasztalatom pedig az, hogy míg a cigarettától reggelenként köhögök, köpködök,/elnézést/ addig a vízipipa füstje kevésbé irritál, sőt az illata, és maga a foglalatosság és és az azt körülvevő “ceremónia” relaxáló hatást fejt ki rám.